6,000 tons of PFOS soil from Willebroek recycled in Genk

6.000 ton PFOS-grond uit Willebroek gerecycleerd in Genk: "Waarom er geen fietspaden van maken?"

GENK - Maandag meren de eerste vrachtschepen met 6000 ton PFOS-vervuilde grond van de Willebroekse woonwijk De Naeyer aan op Genk-Zuid. Het team van directeur Wouter Vermin (47) van Bioterra gaat de zwaar vervuilde grond recycleren: "Waarom geen Limburgse fietspaden maken van gerecycleerde PFOS-gronden?"

lnwoners van woonwijk De Naeyer in Willebroek ontvingen in november 2021 slecht nieuws over de zeer hoge PFOS-waarden in de grond waar hun huizen opstaan. Voor er een woonwijk kwam, stand er op dezelfde plaats een papierfabriek die tot in 2004 massaal PFOS gebruikte in haar productieproces. Daarop werd beslist om woonzone te saneren door de toplaag af te graven en te vervangen door nieuwe grond. "Die vervuilde grond komt vanaf vandaag naar Bioterra in Limburg om er gerecycleerd te warden", zegt directeur Wouter Vermin (47) van Bioterra. "Daar blijft het niet bij. Want ook voor andere met PFOS-vervuilde sites lopen er offertes om die gronden te recycleren."

Gevaarlijke afvalstoffen

Jaarlijks reinigt Bioterra, een vooraanstaande speler op de markt van bodemsanering en grond- en afvalstoffenverwerking, een miljoen ton licht verontreinigde tot zwaar vervuilde gronden en minerale afvalstoffen. Bioterra werd opgericht in 1996 en maakt sinds 2005 deel uit van Group De Cloedt, dat op zijn beurt gespecialiseerd is in granulaten (zand en stenen red.) en baggerwerken. In 2016 trok het bedrijf van Opglabbeek naar de grotere site in Genk­ Zuid naast het Albertkanaal. "We hebben de afgelopen jaren een stevige ervaring uitgebouwd in zowel fysisch-chemische grondreiniging alsook verwerking van mineraal afval", zegt directeur Vermin. "Ongeacht de kwaliteit van de grond, kunnen wij hem ontvangen en verwerken. Twee van onze sites beschikken bovendien over een vergunning voor het reinigen van gevaarlijke afvalstoffen, waaronder asbesthoudende grond. Maar nu dus ook PFOS-gronden. De een zijn dood, de andere zijn brood. Daarnaast verwerkt Bioterra mineraal afval tot gerecycleerde granulaten. Denk maar aan veegvuil, sorteerzand, riool- en carwashslib." 

Recyclagehub

"Onze business is de laatste jaren verschoven", gaat Vermin verder. "Van grondsaneerder zijn we de weg ingeslagen naar producent van gerecycleerde grondstoffen. De toekomst zal dus uit recycleerbare granulaten bestaan. De vervuilde grond van de site De Nayer die in Genk­ Zuid binnenkomt, wordt gewassen en bewerkt tot een nieuw basisproduct om chape of een van de vele soorten beton van te maken. We wachten nog op de vergunning van onze nieuwe recyclagehub die ingepast gaat warden op een uitbreiding van maar liefst 4,4ha te Genk. In het laatste kwartaal van 2022 gaan we praktisch helemaal van start. Dan kunnen we op grate schaal kwalitatieve gerecycleerde granulaatmengsels in de markt zetten en zo meewerken aan een versnelde transitie naar meer circulaire bouwproducten."

Limburgse fietspaden

"De totale verwerkingskost voor gronden met PFOS is afhankelijk van de concentratie aan PFOS maar situeert zich tussen € 50 en € 80 per ton", rekent Vermin voor. "Hoe werkt het precies? Door middel van fysico-chemische reiniging. Water wordt als medium gebruikt om de te verwerken afvalstoffen op te splitsen in diverse fracties waarbij er een transfer plaatsvindt van PFOS van de bodem- naar de waterfase. Uiteindelijk doel is om maximaal grondstoffen als zand en steenachtige fracties te recupereren om zo een nieuw leven te geven als gerecycleerd granulaat. Van de PFOS-grond kunnen dan tal van betonproducten warden gemaakt. Waarom geen Limburgse fietspaden maken van gerecycleerde PFOS­ gronden?"