We are proud of our president.

TranSPORT - Patrick Degryse (Group De Cloedt) zeilt tussen profteams

In de zomerreeks TranSPORT portretteren we mensen uit de sector met een hart voor sport. Vandaag is dat Patrick Degryse, voorzitter van Group De Cloedt en van de Oostendse Havengemeenschap. Van jongs af zeilt hij in internationale competities.

Patrick Degryse (69) is het levende bewijs dat de Oostendse havengemeenschap ook na de werkuren met de zee vergroeid is. Als 14-jarige knaap startte hij met wedstrijdzeilen. Al 55 jaar is hij onafgebroken lid van de Royal North Sea Yacht Club Oostende, prachtig gelegen in het hart van de voorhaven. “Ik deed ook enkele andere sporten, maar vond het best mijn draai op water in de types ‘caravelle’ en ‘vaurien’. De laatste is een tweemansboot en daarmee behoorde ik met mijn kameraad Patrick Elleboudt tot de top drie in België. Daarna richtten we ons op de ‘snipe’, waarmee we internationale wedstrijden voeren. Bijvoorbeeld in Le Havre werden we vierde in het Championat d’Europe Sud et Afrique.”

Uitgegroeid

Zijn eerste en tegelijk enige eigen vaartuig was een ‘moth Europe’, de voorganger van de Olympische radiaalklasse. “In die eenmansboot won ik twee keer De Blauwe Wimpel, een tweedaagse wedstrijd. De eerste dag vaar je van Oostende naar Nieuwpoort en de volgende dag terug, waarna de resultaten samengeteld worden. In die klasse mag je maximaal 65 kg wegen, dus daar ben ik na verloop van tijd letterlijk uitgegroeid.”

Belgisch kampioen

Familiaal ondernemer Jean-Jacques De Cloedt, van de groep waarvoor Patrick Degryse nog steeds werkt, speelde in de Oostendse zeilwereld een grote rol. “Als commodore van de zeilclub deed hij zeer veel voor de jeugd. Onder zijn impuls werden evenementen georganiseerd en werd materiaal ter beschikking gesteld. Zo kwam ik bij het type ‘draak’ terecht en vroeg hij me om als fokkenmaat in zijn team mee te varen. De bemanning van een draak bestaat uit drie of vier mensen die samen maximaal 285 kilogram mogen wegen. Tussen 1973 tot 1982 werd ik bij diverse stuurmannen zeven keer mee Belgisch kampioen. Als stuurman op de ‘Windevang’ werd ik ooit runner-up (tweede) in het Noordzee Kampioenschap Draak.”

Jonge snaken kregen van Jean-Jacques De Cloedt een draak ter beschikking. Daartoe behoorden de huidige Brugse brouwer Xavier Vanneste (bekend van Brugse Zot) en marketingondernemer Peter De Gryse van Denk. “Intussen kochten ze beiden zelf een draak en vaar ik al jaren mee in Peters team. Hij is trouwens de secretaris van de Oostendse Havengemeenschap, de vereniging waarvan ik de voorzitter ben. Deze boten met spinaker gaan behoorlijk snel. Als amateurs varen we dapper mee in gemengde wedstrijden met profteams. We nemen bijvoorbeeld deel aan de Dragon Gold Cup van 20 tot 26 augustus in Oostende."

Ambiance

"Maar ik apprecieer ook enorm de ambiance rond de wedstrijden en de kans om op mooie bestemmingen te komen. We zeilden bijvoorbeeld in Cannes, Saint-Tropez, Deauville en San Remo maar even goed in het Deense Nyborg, Cascais en Vilamoura in Portugal, of het meer van Balaton in Hongarije. We beperken ons niet tot de zee maar varen ook graag op binnenwateren. Zeilen is een sport waarin je steeds meer ervaring opbouwt. Ik ben zeer blij dat ik op mijn leeftijd nog mee kan en als teamlid gevraagd wordt”, vertelt Degryse verder.

Zeilclub thuisbasis bedrijvenvereniging

Gedurende zijn 55 jaar lidmaatschap van North Sea Yacht Club Oostende was Patrick Degryse in wisselende functies 17 jaar bestuurslid. “We hebben mooie dingen gerealiseerd, zoals de Oostendse Zeilpas. Daarmee konden jongeren kennismaken met diverse types watersport in de vijf Oostendse clubs: North Sea Yacht Club (NSYCO), Royal Yacht Club Oostende (RYCO), catamaranclub Ostend Sailing – die ik trouwens mee oprichtte – en de twee vestigingen van surfclub Inside Outside aan respectievelijk de Spuikom en op het strand."

Het lokale zeilnetwerk is sterk verweven met de havenwereld. “De thuisbasis van onze bedrijvenvereniging Oostendse Havengemeenschap is het clubhuis van North Sea Yacht Club Oostende langs de vaargeul in de voorhaven. Onze tachtig ondernemingen zijn verdeeld in vijf 'deelhavens': zeehaven, offshore, visserij, luchthaven en yachting & recreatie. Het is zeer fijn om met tal van bevriende ondernemers na de werkuren samen van de zeilsport te kunnen genieten,” besluit Degryse.